Storyn bakom FloorFred

Life hack bara att sitta på golvet
Jag vill inspirera till att vara mer på golvet. Det gjorde sån skillnad för mig och mina barn.

Min son Fred var för tidigt född, så mitt behov av att vara nära honom var extra starkt redan från start. När Fred var 1,5 år fick jag en dotter. Jag ville såklart vara fortsatt nära honom, samtidigt som jag hade en bebis i famnen.

Den perfekta amningsstolen
Jag märkte snabbt att våra dagar hemma, blev så mkt bättre och mysigare, ju mer tid vi satt tillsammans på golvet. 
T. ex vid amning, så var det väldigt fint att se hur inkluderad Fred kände sig bara av vår närvaro på golvet. Det blev också en fin start för syskonen, utan svartsjuka.
Närvaro på golvet var helt enkelt en väldigt bra lösning för oss alla tre. Mindre bra för min rygg dock. 

Jag var redan sliten i rygg och axlar som det var efter första året med Fred. Särskilt trött i ländryggen av obekvämt sittande och ammande på golvet. Och med två små barn har man en del golvtimmar framför sig.
Så där och då, ur behovet av att vara nära mina barn, utan att kompromissa allt för mkt på min egna rygghälsa, såddes ett frö till att ta fram FloorFred. 

Inspiration ifrån "lekens professor"
Efter ett fint samtal med Barnpsykologen Birgitta Knutsdotter Olofsson, där jag bland mycket annat fick med mig citatet "det är på golvet magin sker", kändes det som den mest självklara möbeln i ett hem med barn. 

Superteam bakom FloorFred
Så tillsammans med en ergonom och en textildesigner, skapade jag sedan FloorFred, som idag blivit en life hack stol för småbarnsföräldrar.

Förenklar och förbättrar vardagen
Det är fortfarande min största motivation med alla föräldrar som hör av sig och berättar hur alla i familjen, använder den dagligen. Och hur den faktiskt förenklar i vardagen. Och möjliggör att vuxna som av olika anledningar tidigare inte suttit på golvet, nu tack vara deras FloorFred gör det. Det känns fint.
Hos förskolor har den också blivit väldigt omtyckt och hyllad. Otroligt fint att att höra hur FloorFred är ett pedagogiskt verktyg i deras vardag, dels ur ett anknyningsperspektiv, men också ett ergonomiskt hjälpmedel för pedagogers ryggar. 

Det är så synd att många inte sitter på golvet alls, och missar de här mysiga, härliga men också slitsamma åren där det mesta faktiskt händer just på golvet.

Och väldigt få sitter bekvämt på golvet under längre stunder. De som sitter längre stunder får ont förr eller senare. Men det behöver inte vara obekvämt att sitta på golvet! Jag vill ge mer ork till lek, och möjliggöra mysiga enkla stunder i vardagen, utan ryggproblem.

Sofie Otto med sina två barn  foto:Karl Nordlund

Småbarnsåren är förbi med Fred och Loni, babygym och klossar har bytts ut till tågbanor och Lego. Foto: Karl Nordlund.

 

   
Bild från reportage i DI Weekend 2022-09-28. Foto: Anne Nyblaeus                    

    

×